På en strand långt, långt borta...

Sri Lankas största födkrok stavas turism. Denna förgängliga pengaflod som från en strid ström krympte till endast en rännil under de senaste decennierna, präglade av en tilltagande etnisk konflikt. På ett sätt som en naturlig kuliss till det alldagliga livet har denna konflikt alltid funnits närvarande, om än i olika intensitet. Därför är det fortfarande svårt för folk man möter på gatan att på allvar tro att den väpnade konflikten är över, att man inte längre behöver känna ett hot för tamilska självmordsbombare samt att militärposteringar har minskat i antal. Något som finns kvar är dock den utbredda diskrimineringen av just tamiler, den största minoritetsgruppen i landet.

Denna konflikt har alltid utgjort en kulturell och etnisk vattendelare där man identifierar med den ena eller andra sidan. En situation där många har skuldfrågan tydligt markerad i svart eller vitt, ofta i avsaknad av gråskalor. Men det kanske är naturligt efter flera decenniers ömsesidig osämja.

Ryggraden i turismen är det väloljade maskineri som finns inne på de stora resorterna. Utsinglade med lagom avstånd till varandra längs västsidan av öns milslånga, gyllene sandstränder.

I gryningen; innan dessa effektiva turistmaskiner rullar igång och morgontrött städar ut de sista nattsuddarna i baren, innan den allomspännande frukostbuffén serveras och innan turisterna hunnit ur sängen för att placera sin handduk på solstolarna utmed den nystädade poolen.

Där finns ett annat Sri Lanka. Inte organiserat, tillrättalagt, välputsat. Utan charmigt, lite skitigt och helt på riktigt. I det dunkla ljuset från den nya sol som precis klättrat över horisonten, innan den tilltagande vinden infinner sig och punktligt levererar lite högre vågor framåt lunch varje dag ger de sig ut. Med två kanoter ihopsurrade till katamaraner kastar de sig ut över vågorna för att pröva lyckan, denna dag precis som alla de andra före.

Någon kilometer längs stranden från de stora resorterna ligger ett tjog kor som spenderat natten på stranden likt ryggsäcksturister efter strandrev i andra delar av Sydasien. Här är det nära till det provisoriska båtvarv där fiskarna ser över båtar och fiskeredskap i väntan på att återigen bege sig ut på havet. När en av båtarna kommer in till den lilla båtparkeringen på stranden, passar jag på att byta några ord med en av fiskarna, Samakan.

Han har haft ett bedrövligt fiske under morgonen, bara totalt fyra fiskar av ganska litet ekonomiskt värde blev dagens fångst. Efter lite förhandling med en fiskgrossist uppgår den totala inkomsten till 200 rupier (ca 14 svenska kronor). Men jag är inte orolig säger han. Idag blev det dåligt, men imorgon blir det bättre. Det är livsstilen som fiskare jag tycker om och just nu skulle jag inte byta, även om det är hårt arbete.

"Följ gärna med och fiska imorgon ska du få se på bättre fångst!"

Medan vi pratar har en av Samakans kompisar hittat en liten havssköldpadda som precis kläckts på stranden. Du har tur säger han, de är rätt säsong att vara här. Innan jag promenerar vidare får jag möjligheten att återbörda det lilla livet till havet, där den förhoppningsvis skall spendera många år till.

Ett stenkast bort träffar jag en man i sarong med bister uppsyn och grånande skäggväxt. När han ser mig skiner han upp.

"Hej Kompis! Vill du ha massage?"

Här på stranden driver Sunil sin Restaurang/Ayurvedasalong i ett mindre hus med synligt murbruk och endast korrugerad plåt som provisoriskt tak. Han berättar att den tsunami som drabbade stora delar av Sydostasien 2004 inte heller benådade denna del av Sri Lanka.

"Jag har drivit mitt lilla företag i 30 år. Innan tsunamin hade jag det bekvämt med en stor restaurang och en butik som gick bra. Nu har jag bara det här kvar", säger han och ser sig lite bedrövat omkring. Han visar mig runt innergården som fortfarande står under konstruktion.

"Hur var det med massagen, vill du ha någon?"

Jag känner att magen börjar längta efter de färska och prydligt uppskurna ananasbitarna vid frukostbuffén, så jag lämnar Sunil med löfte om att återkomma till salongen.

En annan morgon.