Två städer

Colombias största stad Bogota ligger på en högplatå två tusen meter närmre molnen. Vi kommer till Bogota en sen söndag eftermiddag. Likt andra latinamerikanska städer finns här inte mycket att göra en söndag. Inte många bilar på gatan och de flesta affärer är stängda.

En och annan uteliggare sover längs de breda trottoarerna, annars är också dessa ganska folktomma. Vi hittar ett litet mysigt hotell drygt två kvarter från den omskrivna expressbussleden TransMileno. Den är resultatet av att den excentriske borgmästaren sett en kostnadsberäkning på den planerade tunnelbanan.

Tanten på vårt hotell har redan från början bestämt sig för att adoptera oss. Det känns som att vi är en del av familjen, ingenting är för litet att hjälpa till med och ingen fråga för dum. De flesta dagar tar vi tillflykt till den moderna stadsdelen Zona Rosa. Här huserar välkända klädmärken i prydliga tegelhus, som hämtade ur Storbritannien. Promenaden fylls upp av trendiga fik som gör allt från franska macarons till österriskiska strudlar. Klientelet är yngre affärsmänniskor som slutat för dagen. Att döma av kläderna är de både höginkomsttagare och intresserade av mode.

Längre söderut, ännu högre upp i bergen ligger Quito. På vägen hit har vi passerat ekvatorn som också gav landet dess namn, Ecuador. I förorterna norr om Quito går gränsen mellan det norra och södra halvklotet.

Om Bogota är den något neurotiska och trendkänsliga storstadstjejen är Quito den trygga och gemytliga tjejen från landet. Stickad kofta istället för kritstrecksrandig kostym, panflöjt istället för salsa och kycklingklubba med kokt potatis istället för hemgjord pasta med importerad Serrano.

Den nyrenoverade gamla staden i Quito är en av Sydamerikas största och mest välbevarade. Många av byggnaderna här har upplevt både kolonialstyre och självständighet. Gatorna här kantas inte av kaféer utan av butiker skötta av kvinnor i traditionella kläder, säljandes handarbeten. Vi ögnar igenom de fantastisk välgjorda alpackakoftorna innan vi lämnar affären, en varm tröja rikare och en hundralapp fattigare.