Matcha
Den bördiga och vidsträckta kansaislätten är den japanska civilisationens vagga. Dess långa historia har gött folket genom generösa risskördar, men också under lång tid var dess politiska centrum. Till en början vid Nara och senare, mer kända Kyoto.
Vi skumpar vidare på det lite kantstötta lokaltåget. Genom risfält och små samhällen når vi snart vårt måI. Den lilla småstaden Uji ligger i den södra änden av stora slätten. Från den låglänta fonden av berg ringlar ujiflodens norrut. Stadskärnans hus kramar standbankarna. Många stadiga broar stäcker sig över den vida älven och binder ihop kvarteren på båda sidor.
I de centrala delarna av det lilla samhället har små välbevarade handelsbodar överlevt tidens tand. Runt om den lilla staden finns förvånande många helgedomar kvar, däribland ett av de finaste gamla templen i området, Byodoin.
Det som satt Uji på kartan är dock någonting helt annat. Det var nämligen här som man för första gången i Japan odlade Camellia sinensis. Något som idag är ett centralt livsmedel i Japan och som många japaner inte går en dag utan. Nämligen te.
Te har i Japan en enorm betydelse. Både som dryck, som livsmedel samt som fundament i den japanska teceremonin. Det var också som en högre-ståndsdryck teet gjorde intågande. Men teet har sedan länge omfamnats av kort och gott alla japaner.
Än idag odlas en hel del te i området runt Uji, och många av de små handelsbodarna säljer stolt delar av produktionen. Matcha, de finaste bladen som torkas och sedan mals är särskilt populärt. Under den lilla promenaden i centrum kan vi hitta allt från nudlar, glass, kakor och diverse huvudrätter med matcha. Även i andra delar av Japan är det populärt att blanda i matchapulver i alla möjliga efterrätter. Bara fantasin sätter stopp för vad man kan ha matcha till.
Matchan har idag inte bara fått intresse i Japan, utan även fått ringar på vattnet utanför landets gränser. Hälsomedvetna och trendkänsliga individer började få upp ögonen för det japanska gröna tepulvret. Dess popularitet har sedan det upptäcktes i västvärlden vuxit explosionsartat. Idag kan vissa producenter inte mätta den efterfrågan som finns.
Vi börjar känna oss hungriga efter den långa promenaden, vi tar lunch på en resturang med utsikt över floden. Innan maten kommer hinner vi sätta oss och beundra den rogivande älven flyta förbi.
Med en kopp matcha.